Door Hans Heering.
Voor het 4e achtereenvolgende jaar bracht carnavalsvereniging De Venekloeten een bezoek aan zorgcentrum Avondlicht. Het werd een gezellig feest, waarvan de organisatie lag bij Vorst Herman (Dopmeijer), de mannen en vrouwen van carnavalsgroep ‘De Holbewoners’ en de activiteitencommissie van het zorgcentrum.
Ruim 100 cliënten/bewoners waren naar de grote recreatiezaal gekomen en samen met een flinke delegatie van de Dedemsvaartse carnavalsvereniging werd er lekker feest gevierd en genoten.
Voor de oudste vrouwelijke en oudste mannelijke bewoner had Prins Johan I een medaille. Mevrouw Pelgrim was met 97 jaar het oudste Venekloetenwiefke en de heer Rabbinge was met 92 jaar het oudste Venekloetenmenneke. Ondanks de hoge leeftijd genoten ook zij van het carnavalsfeestje.
Er was een hapje, een drankje, optredens van de dansmariekes en muziek van DJ Sander en het accordeonduo Jan en Hennie. “Dit is een heel fijn begin van de Vier Dolle Dagen van Kloetendonk”, zei
Prins Johan I (Kosse). “Ik hoop van harte dat deze activiteit tot in lengte van jaren aan het carnavalsprogramma wordt toegevoegd”.
Optocht Venekloeten
Voorafgaand aan de start van de optocht in Kloetendonk complimenteerde burgemeester Bert Meulman de Dedemsvaartse carnavalsvereniging De Venekloeten met het feit dat zij het sociale aspect zo hoog in het vaandel heeft staan. “Veel mensen weten het niet, maar de vereniging heeft ook aandacht voor de senioren, de mens met een handicap en ook de jeugd wordt niet vergeten”. De burgemeester nodigde de vereniging uit om te zijner tijd aanwezig te zijn bij de installatie van zijn opvolger (m/v). Dan kunnen er op dat moment met de nieuwe burgemeester al afspraken worden gemaakt voor wat betreft de toekomstige sleuteloverdrachten, aldus de heer Meulman. Met een gerust gevoel droeg hij de macht in Kloetendonk tijdelijk over aan Prins Johan I (Kosse) en zijn zoon Yorick I. Na het lezen van de proclamatie door de Prinsen, vertrok de bonte stoet wagens en loopgroepen om elf minuten over één vanaf Villa Rabo aan de
Moerheimstraat om tegen 15.00 uur in de Julianastraat aan te komen. Langs de route stonden velen te genieten van een optocht waar duidelijk heel veel aandacht aan was besteed. Na de ontbinding van de optocht liep hofresidentie ’t Centrum snel vol en heerste er een prima sfeertje.
De volgende groepen vielen in de prijzen:
Categorie 2-assige wagens getrokken door een tractor
1e prijs: De Feestvarkens van de Langewieke
2e prijs: De Aakwaa Toppers
3e prijs: Groep Hulleman/Jansen/Hofman met Tropisch Carnaval
Categorie motorisch
1e prijs: De Schroeters
2e prijs: De Holbewoners
Caterorie grote loopgroepen
1e prijs: De Dekselse Deernes met Wij Halen Drie Dagen Alles Uut De Kast
2e prijs: De Feestvarkens van de Langewieke
3e prijs: De Aakwaa Toppers
Categorie kleine loopgroepen
1e prijs: Groep ‘De Eendjes’
2e prijs: Groep ‘Ingewikkeld’
3e prijs: Groep ’t Is Lente In De Ogen Van De Tandartsassistente
De aanmoedigingsprijs ging ook naar de Groep Hulleman/Jansen/Hofman met Tropisch Carnaval.
Ludieke Raadvergadering Venekloeten
Na een passende binnenkomst op de klanken van het Venekloetenlied, opende Prins Johan I om precies 13.11 uur de speciale raadsvergadering in de goed gevulde Vorstenzaal van de Hofresidentie. De Prins begon de vergadering op hilarische wijze door een kunstgebit in een glas water te deponeren. “Staan we vanmiddag tenminste niet met de mond vol tanden”, aldus de Prins. Hij kreeg daarmee de lachers op zijn
hand. Ook zette hij de Vorsten (oud Prinsen) een bordje pap voor, omdat de heren volgens de regerend Prins altijd een vinger in de pap willen hebben en houden. Bij vlagen was de ludieke vergadering heel hilarisch, maar soms werd het ook wat langdradig en kostte het, ondanks de goede inbreng van de oppositie wat moeite om de aandacht vast te houden. Er werd heel lang ‘gediscuzeurd’ over de mogelijke aankoop van het voormalige gemeentehuis van Avereest om daar, na het vertrek van de Rabobank, een verzorgingstehuis voor Vorsten van te maken. De naam was al bedacht ‘Verzorgingshuis De Venekloet’, maar het voorstel kreeg onvoldoende steun en zeker niet van de potentiële bewoners. Ook niet toen erelid mevrouw Fem Bakker-Brouwer zei wel iets in het plan te zien en zeker als er ook in bar in zou komen. “Ik heb alle papieren nog. Ik wil wel daar wel bardame worden en ik heb er geen bezwaar tegen als de bar
de naam ‘De Olde Musse’ zou krijgen”, aldus mevrouw Bakker. In haar tijd als Hofresidentiehoudster van De Waegh werd zij vaak, maar met respect, zo genoemd. Verder stonden onder andere het punt Verplaatsing voetbalvelden’ op het programma. Het voorstel om de velden te verplaatsen naar het plan ‘Mercator’ redde het niet en ook het punt ‘iPads voor de vereniging’ kreeg onvoldoende steun. Uiteindelijk werden er een paar koffiepads met Apple-logo uitgereikt aan een aantal leden. Met het voorstel van Jeugdprins Yorick I voor een verwarmd voetbalveld werd unaniem en in zeer korte tijd ingestemd. Tegen drieën vertrokken de Venekloeten richting zaal Vitus om daar aanwezig te zijn bij de gezinsmiddag.
Gezinsmiddag: jong geleerd is oud gedaan
Na de raadsvergadering vertrekt het Hof der Venekloeten traditiegetrouw naar het Vitus gebouw om daar het gezinscarnaval te vieren. Het werd een groot feest voor kinderen, ouders en grootouders. DJ Douwe had weinig moeite om jong en oud te laten bewegen op de muziek en ook de dansmariekes vertoonden hun kunsten. Uit handen van Jeugdprins Yorick I en Prins Johan I ontving Jonathan de Wagt, de nieuwe uitbater van partycentrum Vitus, een staatsieportret en de gebruikelijke onderscheiding.